Целта на проект Книжно лято – букви, думи и знаци“ е запознаване

...
Целта на проект Книжно лято – букви, думи и знаци“ е запознаване
Коментари Харесай

Габровската регионална библиотека спечели финансиране по Програма „Култура 2022” на Община Габрово

Целта на проект „ Книжно лято – букви, думи и знаци “ е запознаване на деца и младежи с атрактивни способи за изписване на букви, знаци и думи посредством разнообразни събития – арт-ателиета, игри с думи, литературно четене, проява на краснопис, които ще проследят появяването на нашата книжовност, развиването на буквите и писмената тирада, усъвършенстването на писмената просвета на българите и знаковите исторически моменти в този развой, който продължава и през днешния ден, и е от непреходно значение за просперитета на всяка човешка общественост.

Проектът е с необятна социална и обществена устременост, обгръща огромен диапазон целеви групи, а директните участници в него ще бъдат деца, възпитаници, младежи, доброволци – представители на локалните общности. Инициативите са ориентирани към дребни и огромни, към децата, само че също и към техните братя и сестри, към техните родители, учители, другари и близки.

Чрез присъединяване си в ателиета по калиграфия, изобразяване на букви върху камък, бродиране на букви, занимателни игри и кръстословици с думи, специфична брошура за оцветяване, по натурален метод посредством творчество и игри участниците ще се срещнат с книжовната просвета от появяването на ръкописната книга до първите печатни български книги и ролята на старобългарски и възрожденски книжовници в този развой. Ще се насладят на изкуството на ръкописната книга – калиграфски текстове и декорация. По плана ще бъде отпечатана брошура за оцветяване с забавни заглавки на българските букви от ръкописи и първи печатни издания в България.

Ще бъдат подкрепени деца и възрастни бежанци от Украйна да се срещнат с българските букви и българския език по забавен и атрактивен метод. Ще бъдат привлечени нови публики и обособени лица, които всекидневно не вземат участие интензивно в културния живот на града и не употребяват или доста рядко използват библиотечни услуги.

В заключителната част ще бъде показана галерия на Маргарита Иванова – краснопис на старобългарски текстове върху пергамент с проява на процеса на изписване.

Партньори по плана са Художествена изложба „ Христо Цокев “, Регионален исторически музей – Габрово, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово.

Ателиетата стартират на 6 юли 2022 година с художествено ателие по калиграфия в беседката зад главната постройка на библиотеката, 10 ч. Ще бъдат показани разнообразни способи за изписване на букви в ателие навън край библиотеката. Доброволци вземат участие с дубликат на текстове от „ Неделник “-а на Софроний Врачански – първата печатна книга на български език.

8 юли – Литературно четене „ Силата на писменото слово “ с фрагменти от старобългарски и възрожденски книжовни източници. Беседката зад главната постройка на библиотеката. 10-12.00 ч. Екипът и потребителите на обществената услуга на ДЦПЛУ – Габрово и доброволци вземат участие в литературното четене.

13 юли. Художествено ателие навън за изобразяване на букви – заглавки и винетки, върху камък. Беседката зад главната постройка на библиотеката. 10-12.00 ч. Деца и младежи, доброволци рисуват върху подобаващи каменни парчета букви от българската писменост.

3 август. Арт-ателие навън „ Магията на буквите в шевица “. Беседката зад главната постройка на библиотеката. 10-12.00 ч. Изработване на бродерия с разнообразни мостри от букви.

10 август – Пъзел от занимателни игри и кръстословици с думи – „ Огърлица от думи “, „ Образуване на антоними “, „ Допълни изречението “, „ Ставаш ли за публицист “, „ Известни български книжовници “. Беседката зад главната постройка на библиотеката. 10-12.00 ч. Разделени в тимове и самостоятелно участниците ще се състезават и ще показват познания и умения в познаването на историята на българската книжовност и книжовната ни просвета.

Завършващото събитие на плана е на 19 август 2022 година В ХГ „ Христо Цокев ” ще бъде експонирана галерия краснопис на художничката Маргарита Иванова с проява на калиграфско изписване на старобългарски текстове върху пергамент.

Проектът е съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово, на обща стойност 4290 лева, от които 1300 лева личен принос.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР